Choď na obsah Choď na menu

Levitujúca žiarovka FLYTE je po stránke dizajnu budúcnosťou osvetlenia

8. 5. 2015

lev.-ziar-1.jpgVynálezom žiarovky sa do sveta vnieslo oveľa viac svetla, ako v ňom bolo predtým. Odvtedy už prešla dlhá doba a i toto odvetvie sa musí niekam posúvať. My sme len radi, že si toto povedali aj ľudia z projektu FLYTE, začínajúcom na Kickstarteri s cieľom vyzbierať približne 71 330 €. Ich idea je ale tak zaujímavá a po dizajnovej stránke dokonalá, že 19 dní pred skončením dotácií majú na konte takmer 360 000 €, čo je vysoko nad ich položenou métou. Prišli s geniálnym nápadom bežne vyzerajúcej žiarovky, levitujúcej nad drevenou doskou pomocou magnetu, pričom netreba žiadne batérie, pretože energia sa zo spodku prenáša cez vzduch prostredníctvom indukcie. Táto bezdrôtová technológia tu bola už od čias vizionára Nikola Teslu a FLYTE ňou vysielajú okolo 5V.

lev.-ziar-2.jpg

lev.-ziar-3.jpgPretože sa svietivosť pohybuje iba v hranici do 60 Lúmenov, využitie nebude až tak široké. Hlavnou výhodou je  skôr samotný vzhľad. Žiarovka levituje a neustále sa točí nad príťažlivou drevenou doskou, ukrývajúcou v sebe elektromagnet. Z celého vynálezu to robí vhodný doplnok do domácnosti, ktorým si môžeš okrášliť a mierne osvetliť každú miestnosť. Podložka prichádza v troch farebných prevedeniach rôznych odtieňov a typov dreva, spracovanom vo Švédsku. Účinnosť LED svetiel je vyrátaná na približne 50 000 hodín, čo znamená, že s FLYTE môžeš svietiť 12 hodín denne počas 11 rokov.

lev.-ziar-4.jpg

lev.-ziar-5.jpgBáza levitácie a zapínania/vypínania sa na prvý pohľad môžeš javiť ako zložitá, no práve naopak, je veľmi jednoduchá. Stačí, aby si žiarovku opatrne nasmeroval nad stred dosky a ona sa začne rozsvecovať, zároveň bude citeľný i magnetický odpor. Keď sa dostane tam, kde má byť, odpor sa uvoľní a elektromagnety budú udržovať jej stabilnú pozíciu

lev.-ziar-6.jpg

lev.-ziar-7.jpgVypína a zapína sa podobne ako klasická žiarovka. Ak sa dotneš drevenej podložky na správnom mieste, obyčajne, akoby si chytal drevo, svetlo zhasne. Opätovným stlačením sa zase zapne. Nemusíš sa báť, že by sa FLYTE rozbila. Aj v prípade, že by vypadol prúd a spadla by na zem, prežije, keďže je vyrobená z nerozbitného materiálu.

lev.-ziar-8.jpg

lev.-ziar-12.png

Zdroj: http://refresher.sk/

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Sima - Reakcia

11. 5. 2015 20:22

Podla mňa by to bolo super.

Janka - Príspevok

11. 5. 2015 16:56

bolo by super mať takú žiarovku doba(super dekorácia)