Choď na obsah Choď na menu

Na tento disk zo skla uložíte až 360 000 GB dát. Nepoškodia ho dokonca ani extrémne teploty

22. 2. 2016

Za posledných zhruba dvadsať rokov sme sa stretli s viacerými dátovými formátmi a hardvérom, ktorý nám poskytuje úložný priestor na ich neskoršie použitie. Pri rozmachu digitálnej doby sme zažili komerčný nástup CD, objemnejších DVD, neskôr prenosných aj kompaktných USB diskov a teraz - v ére cloud úložisk - prichádza ďalšia nezanedbateľná novinka s takými schopnosťami a vlastnosťami, aké sme tu ešte nikdy nemali. Vedcom z Veľkej Británie sa podarilo vyhotoviť nový formát, ktorý naše dáta nielen v podobe multimédií zakóduje v drobnej nanoštruktúre sklenej konštrukcie takzvaného 5D disku, ktorý nepoškodí ani 1000-stupňová teplota. A už len pri teplote 190 stupňov Celzia dokáže všetko, čo je na ňom uložené, zachovať viac ako 13 miliárd rokov. Disk o veľkosti tela iPhone by pritom mal vstrebať až neuveriteľných360 terabajtov, čiže 360 000 gigabajtov alebo 360 000 000 megabajtov. Znie vám to ako vtip? Nie, je to skutočne realita.

3.jpg

O päť-dimenzionálnom úložisku sme mohli počuť zhruba tri roky dozadu, vtedy ale išlo o nedokonalé riešenie, ktoré vyžadovalo, aby na ňom vedci zrealizovali ešte ďalší výskum. Od roku 2013 sa tak dokázali tvrdou drinou posunúť ešte ďalej a teraz, v roku 2016 už začínajú uvažovať o zaradení tejto modernej a bezpečnej metódy do komerčného používania. "Dokážeme zakódovať čokoľvek. Dajte nám hocijaký súbor a my vám ho uložíme na disk," prezradil s nadšením jeden z členov úspešného vedeckého tímu pre web The Verge. Tak vysokú odolnosť je možné vysvetliť pri porovnaní s klasickým CD, kde sú súbory ukladané v digitálnom formáte priamo na citlivom povrchu média, kde ich prípadné fyzické poškodenia dokážu ohroziť až tak, že by to mohlo viesť k úplnej strate. Novinka na rozdiel od CD využíva ukladanie v rámci internej nanoštruktúry skla, vďaka čomu je zabezpečená nadštandardná ochrana. A ako mnohí isto viete, sklo predstavuje stabilný a pevný materiál. Tak veľký objem dát, ktorý 5D disk dokáže uložiť, zase spočíva v počte dimenzií - miesto dvoch pracuje až s piatimi. Samotné zavedenie do praxe môže trvať niekoľko desiatok rokov, pretože laserové zariadenia na výrobu sú stále extrémne nákladné a okrem toho je potrebné zhotoviť aj niečo, čo nám umožní tieto 5D informácie efektívne prečítať.

Odkaz na video tu: https://www.youtube.com/watch?v=OP15blgK5oU

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Achaiffpal - Can you stand the influence

12. 10. 2018 6:48

Poids est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/comment-fonctionne-le-cialis/

Achaiffpal - Arrive at Your Blood Stress Checked

27. 9. 2018 21:26

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-5mg-en-ligne/