Choď na obsah Choď na menu

Nová 3D biotlačiareň vytlačila ľudské ucho, ktoré sa dá transplantovať. Začína moderná éra zdravotníctva

22. 2. 2016

Doba, kedy sme pri strate alebo poškodení ľudských orgánov potrebovali náhradu z iných tiel, je už podľa všetkého pomaličky za nami. Americkým vedcom sa podarilo zhotoviť pokročilú 3D tlačiareň schopnú za použitia špeciálneho biomateriálu vytvárať funkčné časti nielen v podobe ucha, ale aj kostí či svalstva. Samotné tkanivo by malo dokonca vydržať aj zákrok v podobe transplantácie. Ide o výsledok jednej dekády trvajúceho výskumu, ktorý pre súčasné zdravotníctvo predstavuje obrovský krok vpred. A hoci niečo podobné dokázali pred niekoľkými dňami zrealizovať ruskí výskumníci, týkalo sa to iba častí kompatibilných s telami pokusných myší.

 

Fungovanie novej biotlačiarne môžeme prirovnať k tradičným 3D tlačiarniam, takže ešte pred realizáciou tlače je nevyhnutné zhotoviť digitálny 3D model konkrétneho orgánu, na základe ktorého bude potom tlačiareň pri tvorbe jednotlivých vrstiev koordinovať svoju činnosť. Výhodou je teda najmä to, že vzhľad alebo rozmery sa vďaka použitiu počítača a príslušného softvéru môžu prispôsobovať špecifickým požiadavkám pacienta. Ak by napríklad vojak počas boja prišiel o ruku, behom niekoľkých dní mu prostredníctvom tohto spôsobu dokážu vytlačiť a aj transplantovať chýbajúcu časť v takej podobe, akú mala pôvodná ruka.

1.jpg

Za husárskym kúskom stojí tím, ktorý viedol Dr. Anthony Atala z Wake Forest School of Medicine z USA. "Predstavujeme integrovanú tkaninovo-orgánovú tlačiareň (ITOP), ktorá dokáže vyrábať stabilné tkaninové konštrukcie v ľudskej veľkosti a v akomkoľvek tvare. Výsledok tohto výskumu nás priblíži k realite, kde sa budú 3D tlačiarne používať na opravu chýb, pričom bude využívané pacientovo vlastné tkanivo,uviedol v e-maili pre spravodajský web Reuters. Predchádzajúce biotlačiarne mali problém s vyhotovením dostatočne vhodnej štruktúry, pretože nedisponovali potrebnou technologickou výbavou, čo výrazne obmedzovalo ich možnosti. Novinka však dokáže napríklad také cievy tlačiť dostatočné malé na to, aby mohli bunky zásobovať krvou. Bez toho by totiž behom krátkej chvíle odumreli. "Bunky nemôžu jednoducho prežiť bez dodávok krvných ciev menších ako 200 mikrónov," prezradil pre web Gizmodo Dr. Atala. "Je to maximálna veľkosť. A to neplatí iba pre tlačenie, je to jednoducho príroda." Na zaradenie 3D tlačiarne do komerčného používania je ale ešte potrebné, aby to odklepli zodpovedné štátne organizácie, ktoré musia zrealizovať dôslednú inšpekciu celého systému.2.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.